"/> Facebook hjälper polisen | Facebookskolan " />
Facebookskolans blogg
Alla de senaste nyheterna och tipsen om Facebook
Missa inget. Följ oss!
facebook   twitter   RSS

Facebook hjälper polisen

Kan Facebook hjälpa polisen lösa brott? Givetvis!
Kolla bara på polisen i Enland. Efter upploppen i London och andra engelska städer förra veckan lanserade polisen ett nytt projekt, "Made from Crime", som tillåter användare att rapportera brottslig verksamhet anonymt på Facebook.
Facebook hjälper polisen
I Sverige har vi den senaste tiden kunnat läsa nyhetsartiklar om hur kriminella gäng rekryterar medlemmar på Facebook och att den svenska polisen inte finns på det sociala nätverket.

Att Facebook, i flera fall, kan assistera polisen har man förstått i England och den engelska polisen lägger nu resurser på det sociala nätverket.
Efter de senaste upploppen och plundringen som ägt rum i flera städer i landet har man skapat en dedikerad Facebooksida där allmänheten, helt anonymt, kan rapportera brottslig verksamhet.

"Jag är glad över att detta nya initiativ ger människor tillgång till att använda sociala medier för att rapportera brott anonymt", sa Lesley Thomson, en högt uppsatt jurist i England.

Olika användningsområden


I Usa och Kanada använder också polisen sig av Facebook i jakt på brottslingar.

I New York har polisen skapat en ny avdelning som studerar och existerar på Facebook i hopp om att hitta brottslingar som skryter om sina brott och i Toronto får polisen träning i hur de ska använda sina Facebookprofiler för att skapa en bättre kommunikation med samhället.

Polisen i Conroe, Texas har en Facebooksida där de publicerar foton och bilder på brottslingar som deras besökare sedan hjälper till att identifiera.
"Det fungerar. Vi har fått in många vittnesmål som lett till att vi fått fast många brottslingar", sa polismannen Joe Smart.

Bild på brottsling spreds på Facebook


Privatpersonen Sam Kanipe i Lexington, South Carolina fick också hjälp av Facebook när han råkade ut för inbrott i sitt hem.
Inbrottstjuven i fråga hade fastnat på bild i Sams övervakningskamera när han skulle fly.
Sams dotter publicera bilden på Facebook som snabbt fick spridning och det dröjde bara några timmar tills en granne kunde identifiera brottslingen och polisen fick inga som helst bekymmer att gripa gärningsmannen.

Trots att Facebook fått dålig publicitet i svenska medier på sistone är jag övertygad att, använt på rätt sätt, så kan Facebook hjälpa polisen i brottsbekämpning och därmed också få allmänheten att känna sig lite tryggare.

Om Artikeln:
Robert Rydefalk Skribent: Robert Rydefalk
Datum: 2011-08-18
Tid: 10:46:20
Taggar:
Gilla / Dela:Kommentera grna: