Facebookskolans blogg
Alla de senaste nyheterna och tipsen om Facebook
Missa inget. Följ oss!
facebook   twitter   RSS

Vad säger Lotteriinspektionen om tävlingar på Facebook?

Gilla detta inlägg och vinn en iPhone!
Dela denna bild och vinn en massage!
Gilla vår sida och vinn en keps!
Låter det bekant? Antagligen. Det är fortfarande väldigt många företag i Sverige som använder sig av otillåtna metoder när det är dags att skapa aktivitet på sin Facebooksida.


funderar Fortfarande är det många företag som felaktigt genomför tävlingar på Facebook. Förutom att bryta mot Facebooks villkor bryter man också mot den svenska Lotterilagen som många företag verkar ha glömt bort. I detta blogginlägg kommer jag därför gå igenom vad Lotterilagen och Lotteriinspektionen säger om tävlingar på Facebook.

Det är tydligt att Lotteriinspektionen, som har som uppgift att tillse att Lotterilagen följs, inte hunnit med utvecklingen på Facebook. Men man har uppenbarligen fått många frågor då man på sin hemsida publicerat en artikel där man tydliggör vad som är en tävling och vad som är ett lotteri (Lotteri eller tävling på Facebook).
I artikeln förklarar man klart och tydligt att "ett arrangemang som avgörs med slumpens hjälp, är ingen tävling utan räknas som ett lotteri och kräver tillstånd" och att "tillstånd kan inte ges till privatpersoner eller företag"."

Vad innebär detta då? Jo, tävlingar får man ordna utan tillstånd. Men för att det ska räknas som en tävling måste deltagaren prestera något, som att svara rätt på en kunskapsfråga eller hitta på en slogan osv. Det får alltså inte vara slumpen som avgör för då är tävlingen ett lotteri.
Detta i sig innebär att alla kampanjer där man slumpar fram en vinnare från alla fans som gillar eller delat något osv inte tillåtna utan tillstånd från Lotteriinspektionen.
Lotteriinspektionen förtydligar också att gissningslekar (hur många bönor är det i burken osv) också räknas som lotteri.

Kan man straffas?


Både företag (Olagligt lotteri av Länstrafiken) och kommuner (Kommun bröt mot lotterilagen) har brytit mot lagen men det verkar som om många företag fortsätter köra med dessa otillåtna lotterier för att chansen att "åka fast" är så pass liten.
Men man kan åka fast och man kan straffas. Att anordna ett lotteri utan nödvändiga tillstånd kan leda till böter eller fängelse i högst sex månader och det är Lotteriinspektionen som avgör vilket straff man får.

Men det största straffet gällande dessa lotteritävlingar tycker jag man ger till sig själv.

"Ge en användare en fisk och du föder honom för en dag. Lär en användare att fiska och du föder honom för hela livet."


engagerade fans Fans ska byggas med engagemang, lojalitet, nyfikenhet och värde. Som sidägare ska ni helt enkelt ge era fans något som får de att vilja veta mer, att delge sin åsikt, att köpa något eller att delge er information till sina vänner osv.

I en tävling där man ger bort en tjänst/produkt får ni säkert x antal nya fans och er synlighet och branding stärks säkerligen under tävlingsperioden. Men en användare som en gång har fått chansen att "vinna en ny ipad" hos er kommer inte vara lojal, inte heller kommer han rekommendera er för sina vänner.
Men om ni dagligen bjuder på ett intressant innehåll med spännande nyheter, inspirerade bilder, intressanta frågeställningar mm kommer era fans gilla er, sprida ert innehåll till sina vänner och ni kommer få mer förtjänad media.

Så min rekommendation är att man inte anordnar några lotteri-tävlingar på sin Facebooksida. Detta "gillas" inte av Lotteriinspektionen och det finns betydligt bättre sätt att skapa lojala fans på.

Ps. Jag har innan skrivit inlägget Tävlingar på Facebook, inte helt solklart, vilket kan rekommenderas om ni funderar på att köra en tävling på er Facebooksida.

Om Artikeln:
Robert Rydefalk Skribent: Robert Rydefalk
Datum: 2012-08-22
Tid: 08:01:17
Taggar:
Gilla / Dela:Kommentera grna: