Facebookskolans blogg
Alla de senaste nyheterna och tipsen om Facebook
Missa inget. Följ oss!
facebook   twitter   RSS

Prenumerera på Facebook

Facebook släpper en ny Prenumerera-knapp som gör att du kan följa människor som du inte är vän med. Med den denna prenumerationsfunktionen kommer du också kunna sortera ut vad för inlägg, från dina vänner, som du vill ha i ditt nyhetflöde.
Prenumerera på Facebook
Från och med idag har man varit tvungen att vara vän med en person för att följa personen - alltså se personens statusmeddelande och inlägg i sitt nyhetsflöde. Men ibland kanske man vill följa en person som inte vill vara vän med, t.ex. en artist, journalist eller annan känd person. Detta vill nu Facebook möjliggöra så idag lanserar man en ny prenumerera-knapp.
Den nya prenumerera-knappen kan man använda på följande sätt:
  • Välj vilka inlägg du vill se från dina vänner
  • Följ personer som du inte är vän med
  • Låt personer följa dig, fast de inte är dina vänner
Den nya prenumerations-knappen kan alltså jämföras mycket med funktionaliteten på Twitter. Du kan följa personer, personer kan följa dig och ni behöver inte vara varandras vänner.
Men funktionaliteten är givetvis helt valfri. Om du inte aktiverar den nya prenumerationsfunktionen så kommer ingen kunna prenumerera på dig förutom dina vänner.

Välj inlägg

Du prenumererar redan på dina vänner


Alla som du är vän med prenumerar du redan på. Detta är inget konstigt, det har du alltid gjort. Men nu, tack vare prenumerationer, kan du besöka din bästa vän och t.ex. välja att du vill se alla aktiviteter från denna vän eller bara specifika inlägg.

Du kan också gå in på vänner som du inte vill se många inlägg ifrån och välja att du endast vill ha det viktigaste från denna person i ditt nyhetsflöde.

Aktivera prenumerationer


Om du vill att personer som du inte känner ska kunna prenumerera på dig besöker du https://www.facebook.com/about/subscriptions och klickar på tillåt prenumerationer. När du gjort detta kommer alla kunna prenumerera på de inlägg som du publicerar som publikt.
De meddelanden som du publicerar enbart för vänner, grupper, specifika personer mm kommer de som prenumererar på dig alltså inte kunna se.

Om du prenumererar på någon kommer du alltså bara se sånt som denna personen delar publikt.

Ha koll på dina prenumerationer


Se dina prenumerationer Så fort man prenumererar på någon blir denna person notifierad om detta. Så det är kanske inte läge att prenumerera på ex-pojkvännen eller någon annan person du kanske bara vill snoka på.
När du aktiverat prenumerationer på din profil får du också upp två nya flikar i din vänstermeny - en kallad prenumerationer och en som heter prenumeranter.
Under fliken prenumerationer ser du alla som du prenumerar på och under fliken prenumeranter ser du alla prenumerar på dig.

Under fliken prenumeranter får du också tillgång till en knapp, "Redigera inställningar". Här kan du redigera dina prenumerationsinställningar och välja om fler än dina vänner ska kunna prenumerera på dig, om prenumeranter ska kunna kommentera på dina publika inlägg och om du ska bli notifierad varje gång någon börjar prenumererar på dig.

Redigera prenumerationer

En valfri funktion


Att bli prenumererad på eller att prenumerera på någon är helt valfritt.
Om du vill ha denna funktion på din profil behöver du själv aktivera den och när du väl gjort detta har du flera inställningar som du kan redigera beroende på vilken synlighet du vill ge dina prenumeranter.

Det är säkert många privatpersoner som kommer testa denna nya funktion men personligen ser jag mest vinning för kändisar, journalister, artister, politiker osv. Nu slipper man försöka bli vän med dessa personer och dessa personer kan, istället för att skapa en Facebooksida som ett företag, behålla sin privata profil.

Att kunna prenumerera på någon är en bra och spännande funktion.
Det återstår väl bara att se hur mycket den kommer att användas.

Läs mer om prenumerationer här

Vad tycker du? Kommer du låta personer kunna prenumerera på dina publika inlägg? Eller kommer du prenumerera på någon?

Om Artikeln:
Robert Rydefalk Skribent: Robert Rydefalk
Datum: 2011-09-15
Tid: 05:21:23
Taggar:
Gilla / Dela:Kommentera grna: