Facebookskolans blogg
Alla de senaste nyheterna och tipsen om Facebook
Missa inget. Följ oss!
facebook   twitter   RSS

Ta kontroll över ditt nyhetsflöde på Facebook

Trött på att missa viktiga händelser eller inlägg från vänner och sidor? Då är det dags att ta kontroll över ditt nyhetsflöde.

kontrollera Facebook Varje dag vill fler och fler inlägg synas i våra nyhetsflöden. Inlägg från vänner, nyheter från Sidor, annonser och spel-notifieringar är bara några av de inlägg som varje dag slåss för att få plats i våra nyhetsflöde.
Med hjälp av EdgeRank gör Facebook sitt yttersta för att luska ut vad det är som just du vill se mer av och ofta blir resultatet av detta väldigt bra. Dessvärre kan man som användare missa inlägg från sidor eller vänner som man inte har så tät kontakt med.
På Facebookskolan får vi ofta ta emot meddelanden från användare som säger att de missat något av våra inlägg eller att de inte ser inlägg från en speciell vän. Som tur i kan man på ett eget sätt skapa ett nyhetsflöde anpassat efter sina egna önskemål och just detta går vi igenom i detta inlägg.

Ett eget nyhetsflöde tack vare Intresselistor


I nyhetsflödet som Facebook skapat åt oss har vi massor med alternativ. Vi kan sortera på senaste inlägg eller toppnyheter, dölja ett inlägg från en vän/sida, anmäla inlägg som skräppost och en hel del annat.
Men när det handlar om att skapa ett nyhetsflöde i min alldeles egna smak, där endast innehåll som jag är intresserad av syns, kommer jag inte göra några ändringar i nyhetsflödet som Facebook ger mig. Jag kommer istället skapa mitt egna nyhetsflöde med hjälp av Intresselistor.

I mitt högst personliga nyhetsflöde vill jag ha inlägg från alla mina vänner och alla de sidor som jag gillar. Jag vill se bilder och statusuppdateringar men jag vill inte ha några inlägg om spel, jag vill inte se vad mina vänner gillar och kommenterar på och jag vill inte ha annonser.
Allt detta löser jag smidigt med en intresselista.

Hur jag skapar en egen Intresselista


Vi börjar med att besöka sidan för intresselistor (du hittar denna sida genom att klicka på Intressen i vänsterpanelen i ditt nyhetsflöde) där vi längst upp klickar på Skapa lista.I rutan som dyker upp kommer vi börja med att välja från vilka avsändare vi vill ha inlägg ifrån.
Vi börjar med Sidor och du får i denna vy upp alla de Sidor som du redan gillar. Du bockar enkelt för de sidor som du vill ha med i din lista (glöm för guds skull inte att bocka för Facebookskolan).När du valt vilka Sidor du vill ha med i ditt nyhetsflöde klickar du på Prenumerationer i vänsterpanelen. Om du prenumerar på någon användare bockar du här, precis som du gjorde för Sidor, för att du vill se denna användares inlägg i ditt nya nyhetsflöde.

När vi är klara med att bocka för vilka sidor och prenumerationer vi vill ha i vår lista är det dags att välja vilka vänner som vi vill se inlägg från.
Här blir det lite jobbigt då man måste bocka i varje vän man har (om man nu vill ha med alla sina vänner i sin lista). Dessvärre har jag inte hittat något plugin som automatiskt väljer alla mina vänner (finns ett sånt plugin för när man bjuder in vänner till Sidor och Event) så här får jag bocka i alla manuellt.När vi bockat i alla vänner klicka vi på Nästa.

I nästa ruta är det dags för att döpa vår Intresselista. Då denna intresselista kommer bli mitt nya nyhetsflöde döper jag listan till Mitt nyhetsflöde.
Mitt nyhetsflöde är det också bara jag som ska kunna se så jag väljer också att det är "Bara jag" som kan se denna lista.Välj vilka inlägg som ska synas


Nu är listan klar och det har blivit dags att välja vad för inlägg jag vill ska synas i detta flöde.
Klicka dig in på din lista som du nu ser i vänsterpanelen under Intressen (hittar du den inte så klicka här).
Klicka på Hantera Listan längst upp till höger.Här kan vi nu välja vilka typer av inlägg som vi vill se i vårt nya nyhetsflöde. Då jag endast vill se statusuppdateringar och foton ser jag till att endast dessa två uppdateringar är ibockade.
Vill du se andra uppdateringar väljer du givetvis detta.

Nu är vårt nya nyhetsflöde så gott som komplett och vi ska nu bara se till så att vi alltid hittar till det.

Klicka på pennan bredvid din nya lista under Intressen och välj Lägg till i Favoriter.


Nu kommer din nya lista placera säg längst upp under favoriter i högerpanelen.

Vill du ha din lista högre upp bland dina favoriter (kommer dessvärre inte kunnas placeras ovanför Facebooks egna nyhetsflöde) klickar du återigen på pennan bredvid listan och på Ordna om. Med musen kan du nu flytta din lista upp och ner i ordningen.

Alles klar!


Och där var vi klara. Tack vare en intresselista har vi nu skapat ett eget nyhetsflöde som består av det som vi är intresserade av - varken mer eller mindre. I mitt fall en lista med alla mina vänner och sidor som jag är intresserade av utan speluppdateringar, gilla-markeringar eller annonser.

Att hålla denna lista uppdaterad med nya vänner och nya sidor du gillar kan du, när du gillar en ny sida eller skickar en vänförfråga, välja att personen eller sidan ska ingå i din lista.
Och skulle du i ditt nya nyhetsflöde hitta ett inlägg som du inte vill se kan du enkelt föra muspekaren över detta inlägg och välja att antingen dölja inlägget eller ta bort avsändaren från listan.

Vill du veta mer om listor har Facebook satt ihop en bra hjälpsida som jag kan rekommendera.
Vill du dela denna guide med alla dina vänner klickar du enkelt på Gilla-knappen här nedan.
Du är också välkommen att skriva en kommentar om du uppskattade våran guide.

Lycka till!

Om Artikeln:
Robert Rydefalk Skribent: Robert Rydefalk
Datum: 2012-10-15
Tid: 09:52:07
Taggar:
Gilla / Dela:Kommentera grna: