Facebookskolans blogg
Alla de senaste nyheterna och tipsen om Facebook
Missa inget. Följ oss!
facebook   twitter   RSS

Tävlingar på Facebook - inte helt solklart

Ni har säkert sett att flera företag använder sig av Facebook-tävlingar för att få fler fans.
Tävlingar är populära och drar många fans men majoriteten av tävlingarna som sker på Facebook bryter mot Facebooks riktlinjer.

Riktlinjerna anses av många vara otydliga och det är svårt att klura ut vad som är ok och vad som inte är ok.
I denna artikeln djupdyker vi i Facebooks Promotion Guidelines och ger er vår tolkning av Facebooks riktlinjer.

Sex viktiga punkter


1. Först och främst - ska ni anordna en tävling behöver ni läsa igenom Facebooks Promotion Guidelines.

2. Lotterier (som inte innefattat någon form av skicklighet) är inte tillåtet utan tillstånd i Sverige och därmed inte heller på Facebook. Att anordna tävlingar typ "Gilla och få ett pris" och "Kommentera och vinn" är alltså inte tillåtet.

3. Man får inte använda någon form av Facebooks olika aktiviteter som en form av registrering till en tävling. Att bli ett fan av en sida är alltså inte tillräckligt för att kunna få deltaga i en tävling.

4. Om man för en tävling på Facebook måste tävlingen presenteras i en egen flik(applikation) och får alltså inte presenteras eller föras på sidans wall. Det är ok att föra en tävling via en egen flik(applikation) då dessa officiellt sett inte räknas som Facebook.

5. Att informera vinnare av tävlingar genom Facebook, t.ex via statusmeddelanden, är inte heller tillåtet.

6. Man måste informera tävlingens deltagare att Facebook inte har något som helst med tävlingen att göra och att deltagarna inte på något sätt kan hålla Facebook ansvariga för tävlingen.

Vad händer om man bryter mot reglerna?


Först och främst, följer en facebooksida inte Facebooks riktlinjer kan tävlingsapplikationen eller sidan riskera att bli blockerad. I Sverige har bland annat Tele2 fått sin tävling avbruten då de inte följde Facebooks riktlinjer. Läs mer om detta i DagensMedia.

Reglerna gällande lotterier i Sverige är ännu hårdare. Detta kan man läsa om i Internetworlds artikel "Får vi anordna tävlingar på Facebook?":
"Vid tävlingar kan lotterilagen bli tillämplig. Med lotteri avses en verksamhet där en eller flera deltagare, helt eller delvis på grund av slumpen, får en vinst som är mer värd än det som tillfaller övriga deltagare. Lotterilagens huvudregel är att det krävs tillstånd för att få anordna ett lotteri. Ett lotteri i strid med lotterilagen är straffbart och kan medföra böter eller fängelse."

Detta kan ni göra


Det finns många som lyckats bra med tävlingar på Facebook och som fått flera tusen nya fans tack vare sina tävlingar. Vi listar några vanliga tävlingar och går igenom vilka som är ok och vilka som bryter mot Facebooks riktlinjer.

"Gilla och vinn" - Ej tillåtet
En av de mest vanligaste tävlingarna men denna form av tävling är alltså inte godkänd då den dels innefattar någon form av lotteri samt då den uppmanar en besökare att gilla sidan för att automatiskt vara med i tävlingen.

"Dela vår sida och vinn" - Ej tillåtet
Denna form av tävling är inte heller godkänd då den kräver att man måste dela en facebooksida.

"Skriv en kommentar och nominera dig själv" - Ej tillåtet
En annan form av vanlig tävling är den där man låter alla fans publicera en kommentar där man inkluderar någon form av nominering av antingen sig själv eller en vän. Ingen tävlingsaktivitet är tillåtet på Facebook - endast via applikationer som ses som sidor utanför Facebook.

"Var med och tävla på vår webbsida" - Tillåtet
Att publicera information som hålls på en sida utanför Facebook är tillåtet. Dock så försvinner mycket av Facebookaktiviteten vilket gör att denna form av tävlingar är väldigt ovanliga.

"Gilla sidan och gå till vår tävling" - Tillåtet
Så här brukar många företag marknadsföra en tävling som de har i en applikation. Då tävlingen sker i en applikation är den också tillåten, även om formuleringen med att man måste gilla sidan för att kunna tävla kan diskuteras.
Men vanligt när man bygger en tävling i en applikation är att man har en "Like-gate" som gör att endast användare som gillar den specifika sidan kommer åt innehållet i tävlingsapplikationen.

Rätt och fel


Att säga vad som är rätt och fel är inte alltid helt lätt. Men där företag tydligt brytit mot Facebooks villkor har Facebook i många fall tagit bort deras sidor.
Som litet företag brukar man komma undan men vi rekommenderar givetvis att man alltid följer Facebooks villkor och att man har koll på Svenska lotterilagen.

Lästips:
Fem svenska Facebook-tävlingar att inspireras av

Om Artikeln:
Robert Rydefalk Skribent: Robert Rydefalk
Datum: 2011-06-03
Tid: 04:26:27
Taggar:
Gilla / Dela:Kommentera grna: