Facebookskolans blogg
Alla de senaste nyheterna och tipsen om Facebook
Missa inget. Följ oss!
facebook   twitter   RSS

Vill du gilla mitt inlägg?

Vare sig man publicerar ett inlägg om vädret, en ny produkt, vad man gjorde i helgen, information om sitt företag etc vill man att ens meddelande ska bli synligt för så många som möjligt.
Desto större synlighet ett meddelande får - desto högre exponering av er som privatperson eller företag.
Facebook interaktion
Att publicera ett intressant och engagerande meddelande är ett måste för att öka er synlighet.
Antalet som gillar och kommenterar på ett inlägg ökar inläggets Edgerank vilket avgör ett inläggs synlighet.
Skulle vi publicera ett inlägg som flera av dina vänner gillar och kommenterar på är chansen stor att vårt inlägg blir synligt i dina toppnyheter.

Vi har undersökt hur man kan få fler som gillar och fler som kommenterar på ens inlägg.
Till denna undersökningen har vi dels utgått från Facebooks egna studie för journalister, Momentus undersökning för interaktion på Facebook samt egna erfarenheter.
Förutom att inlägget som man publicerar måste vara intressant och engagerande är det fem andra enkla och snabba tips vi vill dela med oss av:

Be läsare att gilla


Momentus Media genomförde en undersökning bestående av de 20.000 mest populära Facebooksidorna. På dessa Facebooksidor undersökte man sedan 49,266 inlägg.
När man analyserade alla dessa inlägg kom man fram till att inlägg där man bad sina fans att gilla inlägget får i genomsnitt 216% fler gilla-markeringar än övriga inlägg.

Att be folk kommentera visade sig dock inte ge alls samma höga effekt.

Använd bilder och länkar


I Facebooks undersökning för Facebooksidor för journalister såg man att inlägg som innehåller bilder fick över 50% fler Gilla-markeringar.
Också länkar som innehåller bilder visade på bra resultat.

Undersökningen visade också att om ett inlägg innehåller en länk med en bild samt en kort förklarande text till bilden så får inlägget 65% fler gilla-markeringar och 50% fler kommentarer än vanliga inlägg innehållandes bara text.

Ställ en fråga


Vi vet sedan innan att frågor i inlägg driver fler kommentarer. Det är dock viktigt att man ställer rätt sorts frågor vilket vi gick igenom i en artikel här borta.
Men inlägg där man ställer frågor eller på något annat sätt söker läsarens feedback ökar antalet kommentarer och gilla-markeringar med 64% enligt Facebooks undersökning.

Att ställa frågor i sina inlägg är viktigt. Det ökar inte bara engagemang utan ger dig också förståelse i vad som är viktigt och intressant för dina fans/vänner.

Publicera inte något automatiskt


Ibland kan man vara lite "lat" och vilja publicera inlägg automatiskt.
Det kan vara inlägg som man publicerat på twitter, i sin blogg, newsroom eller i något annat socialt medium som man vill automatpublicera på sin Facebooksida.
Undersökningen från Facebook visar dock att om man vill ha fler som gillar och kommenterar på ens inlägg ska ens inlägg vara manuellt skrivna för Facebook.

Att skriva inlägg specifikt för Facebook gör att inlägget blir mer anpassat och personligt och därför mer övertygande och "gillningsbart".

Vi har själva testat detta med resultatet att vi tappade hälften av alla gilla-markeringar och kommentarer när vi publicerade våra inlägg automatiskt.

Hur många av de största svenska Facebooksidorna automatpublicerar sina inlägg? Inga.

Timing


Förra veckan publicerade vi en artikel där vi delade med oss av en undersökning gjord av Kissmetrics. Här såg vi att inlägg som publiceras runt 12-tiden samt kvällstid delas mest.

Man ska inte heller publicera för många inlägg.
Ett inlägg varannan dag ses som det mest optimala om man vill att ens innehåll ska delas mycket.

Summering


Viktigast när man publicerar inlägg är givetvis att inläggen är intressanta och engagerande.
Men detta var fem tips som förhoppningsvis kommer få er att få fler som gillar och kommenterar på era inlägg.

Har jag missat något? Är det något ni tänker på när ni publicerar era inlägg?

Om Artikeln:
Robert Rydefalk Skribent: Robert Rydefalk
Datum: 2011-07-14
Tid: 11:19:30
Taggar:
Gilla / Dela:Kommentera grna: